ANNONS

Så funkar världens största bilfärja

Den rymmer 8 500 bilar plus ett par hundra traktorer och dundrar runt halva klotet på 50 dagar. Här får vi hänga med ombord på resan.  

När den sjösattes 2016 var ”Höegh Trapper” en av världens största renodlade bilfraktarfärjor. Den rymmer 70 000 kvadrameter parkeringsyta och står pall för 21 000 ton tung last. Det går således att knö in mer än bara 8 500 bilar. Ett gäng traktorer och andra stora maskiner får också plats.

Men det är helt klart en utmaning att lasta och lossa. Det är nämligen av högsta vikt att balansen och viktfördelningen blir rätt.

Det förstår man snabbt ett par minuter in i dokumentären där vi får följa besättningens arbete med hamnkapen Per Henningsen i spetsen. Trots att viktfördelningen kräver tankekraft så lyckas de lasta 1 000 bilar på 16 timmar, vilket sägs vara någon sorts rekord.

En besättningsman kan arbeta fyra månader i sträck.

 

De förankrar varje bil med centimeterprecision och ser därefter till att de står stadigt under resan som i vissa fall kan vara så lång som 2 800 landmil och kräva att besättningen arbetar fyra månader i sträck.

Höegh Trapper utgår från Antwerpen i Belgien och rör sig halvvägs runt jorden.

I dokumentären blir första anhalt Bremerhaven i Tyskland där 2 000 bilar och ytterligare 200 arbetsmaskiner ska lastas.

Sen fortsätter resan till England, Frankrike och Spanien och sedan ut på Atlanten till USA och Jamaica, genom Panamakanalen till Stilla havet och hela vägen till Nya Zeeland och Australien. Allt detta på bara femtio dagar!

600 miljoner ton varor passerar varje år.

 

Panamakanalen är resans flaskhals. Kanalen är över hundra år gammal och designades för de största fartygen på den tiden. Nu passerar 600 miljoner ton varor här varje år.

Panamakanalens maximal bredd var förr 32,3 meter. Det är inte tillräckligt för världens största bilfraktare. Kanalmyndigheterna inledde bland annat därför byggandet av ett nyare, större slussystem under 2007.

Sedan det öppnades 2016 kan fartyg som tillhör den så kallade Neopanamax-klassen nu passera kanalen och det inkluderar Trapper.

Men även om kanalen numera mäter 55 meter på bredden så är det fortfarande tajt för många, Höegh Trapper har till exempel mindre än tio meter tillgodo på vardera sidan vilket är en utmaning – inte minst om det är mörkt ute – som i videon ovan.

ANNONS

ANNONS

High Coast höjer ribban – första intrycken av svenska muskelbåten

Av olleka | 28 november, 2019

En regnig novemberdag dyker High Coast oannonserat upp på Hamnen-kontoret med sin brutala prototyp – och erbjuder en snabb provtur… Temperaturen ligger på strax över nollan och regnet strilar ner över Lidingövarvet där Hamnen.se huserar. Om bara ett par timmar går färjan till Finland där vi ska spela in en Upptäcktsresa om sommarbåtliv på senhösten. …

Read moreHigh Coast höjer ribban – första intrycken av svenska muskelbåten

Aquador 28 HT – njutbar under lång säsong

Av olleka | 27 november, 2019

Att hålla samma designspår i otaliga år är ofta mottot i båtbranschen. Inte minst för Aquadors HT-serie. Här tar Hamnen reda på om konceptet fortfarande fungerar. Det funkade för Land Rover Defender så varför inte för Aquador? Att hålla sig till samma designspråk och bara göra ändringar och utveckla det befintliga, istället för att uppfinna …

Read moreAquador 28 HT – njutbar under lång säsong

Så funkar världens största bilfärja

Av olleka | 26 november, 2019

Den rymmer 8 500 bilar plus ett par hundra traktorer och dundrar runt halva klotet på 50 dagar. Här får vi hänga med ombord på resan.   När den sjösattes 2016 var ”Höegh Trapper” en av världens största renodlade bilfraktarfärjor. Den rymmer 70 000 kvadrameter parkeringsyta och står pall för 21 000 ton tung last. …

Read moreSå funkar världens största bilfärja

Stormfest med fartyg!

Av olleka | 25 november, 2019

Hösten är stormarnas tid men istället för att ge sig ut på blåsiga äventyr kan man lyckligtvis se de värsta varianterna på video. Här är ett axplock. Vissa klipp är nya och vissa har vi sett förut. Men de tål att ses om och om igen. Det är nämligen få saker som är lika fängslande …

Read moreStormfest med fartyg!

Relaterade artiklar

Fraktfartyget Rix Emerald smiter.

”I have no problem”

nyheter_2019_Seglande_lastfartyg_Seglande_lastfartyg_3

Klart för världens första segeldrivna fraktfartyg!

nyheter_2017_KeaTraderItu_Ingang_KeaTradetIngang

Nybyggd bjässe hårt på grund och bruten itu!

Spektakulart_2017_BalticAceBargning_Ingang_BalticAceIngang

Bärgningen av Baltic Ace och 1 412 bilar