Senaste artiklarna
Som finskromsk kvinna i traditionell klädsel kan du inte dölja ditt ursprung. Diana Nyman har alltid tvingats tackla omgivningens frågor. Text: Cecilia Köljing | Bild: Maja Kristin Nylander | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 4 2014 – Jag är stolt över att vara rom. Jag tycker det är en av de finaste saker man kan vara. Diana Nyman sitter vid köksbordet i sitt barndomshem en liten bit utanför Kungälv, mitt i en lantlig idyll. Hit flyttade familjen när…
Läs merSocialPolitik följer upp: Vad gör tillsynsmyndigheten IVO åt att asylsökande pojkar under 18 år förvaras på låsta ungdomshem. På vaga grunder. Läs Joanna Mellquist artikel ur SocialPolitik nr 4 2014 Socialtjänsten uppger att barnen omhändertagits på grund av våld eller hot om våld, men vad det är pojkarna har gjort är otydligt. Vi lät Inspektionen för vård och omsorg läsa artikeln och frågade: Är detta ok, om inte, vems är ansvaret att agera? Birgitta Hagström, avd. chef på IVO…
Läs merDrygt 117 000 ungdomar varken arbetade eller studerade i Sverige under 2012, enligt en kartläggning från LO. Närmare hälften av dem som var mellan 20-25 saknade gymnasieutbildning. LO föreslår nu att gymnasieskolan görs obligatorisk så att fler går klart sin utbildning. – Det vilar ett stort ansvar på den nya regeringen, säger Dan Gabrielsson ordförande i LO-distriktet Västsverige. Garantin för att ingen ungdom ska gå utan arbete, utbildning eller praktik längre än 90 dagar får inte stanna vid ett…
Läs merMarius är född i Rumänien 1996. Han kom till Sverige 2007 tillsammans med sin pappa. Sverige är hemma. Nedtecknat av Cecilia Köljing | Bild: Maja Kristin Nylander | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 4 2014 ”För mig var det jättesvårt i Rumänien, för pappa också. Han kunde inte betala för skolan så jag gick bara tre månader. Jag kunde inte skriva eller räkna och sånt. Nu går jag i skolan. Men det är svårt här också för jag…
Läs mer”Det var Therese som skötte många av kontakterna med socialtjänsten och psykiatrin. För henne var det obegripligt att ingen frågade hur hon hade det, hur det var för henne i allt det som hände i hennes familj.” Så berättade Therese Eriksson i Socialpolitik nr 1 2010 om sin uppväxt med en manodepressiv och alkoholmissbrukande mamma. I dagens DN redovisar forskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet att Therese är långtifrån ensam. Forskarna har följt hur det gått för totalt över en…
Läs merSpenshult sjukhus utanför Halmstad görs om till ett av landets största boenden för cirka 700 asylsökande. Men det räcker inte att kommun och myndigheter samarbetar. Nya asylboenden måste också förankras i civilsamhället. I maj flyttar de första 230 asylsökande in i Spenshult sjukhus nordöst om Halmstad. Fullt utbyggt ska 700 kunna bo på anläggningen och gör Spenshult till ett av landets större asylboenden. Men inte det enda. Utanför Vänersborg ligger till exempel Resta Gård, också det ett gammalt nedlagt sjukhus…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten