Senaste artiklarna
Kan vi lita på en socialförsäkring som inte litar på oss? Kan vi acceptera att psykisk ohälsa leder till fattigdom? Eller att kvinnor drabbas så hårt? Text: Bitte Lundborg | Bild: Anders Löwdin | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2014 Idag är drygt 1 500 fler sjukskrivna än när ”rehabkedjan” infördes 2008. Den psykiska ohälsan ökar snabbast och experter varnar för att de snäva tidsgränserna stressar de psykiskt sjuka. – Sannolikt har Sverige hårdast krav inom OECD-länderna för att…
Läs merPsykoterapi med dömda sexualbrottslingar. Det är ingen quick fix. Hanna Harnesk vet, men människan är förändringsbar. Och för varje förövare som inte återfaller i brott, kan ett barn skyddas från övergrepp. Text och bild: Helena Östlund | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2014 Hanna Harnesk minns hur hon som barn ibland fick följa med sin mamma till jobbet inom frivården. Där på kontoret låg kollegans hund i en korg, det var hemtrevligt och välkomnande och där fanns ett…
Läs merOvärdiga nödlösningar i ett Sverige utan bostadspolitik. Marknaden styr tillgången på bostäder. Antalet hemlösa ökar, hänvisade till hotell och härbärgen. Kortsiktigt, dyrt och ovärdigt. Ett svek mot barnen. Text: Hans Swärd | Bild: Ditte Lundberg | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2014 På sex år har antalet barn som bor på hotell trefaldigats. Bara i Stockholm bor i snitt 258 barn i månaden på hotell enligt Radio Stockholms beräkningar i februari 2014. Bilden av den hemlöse som…
Läs merText: Anne Skånér | Prenumerera | Krönika i SocialPolitik nr 2 2014 En bok om ett par dokumentärfilmer, en debatt och en vanvårdsutredning. Men också om en verklighet för tusentals omhändertagna barn. Boken Stulen barndom är journalisten Thomas Kangers egen ambitiösa sammanfattning av vanvården av barnhemsbarn och fosterbarn i Sverige. Utan hans granskning hade förmodligen frågan inte hamnat på regeringens bord. Thomas Kangers dokumentärfilm Stulen barndom på SVT 2005 ledde fram till en intensiv debatt som sedan blev den…
Läs merDe frågor som retar upp en mest är inte alltid de mest omfattande och allvarliga. Ofta är det någon mindre fråga som får det att rinna över. Nu går jag omkring och är riktigt arg på den nya regeringen. Hur kan de dra in pengarna till myggbekämpning i de mindre kommuner som drabbas särskilt av myggplågan. Där varken människor eller djur kan vara ute sommar tid. Med storstadsmänniskans stolta miljömedvetenhet talar man om för dessa kommuner att de måste…
Läs merOmhändertagna ungdomar på särskilda ungdomshem får inte den skolgång de behöver. Återigen en studie som visar att det är fokus på behandling, inte skola, trots att ungdomarna behöver och vill prioritera sin skolgång. – Det anmärkningsvärt att skolan betydelse har tonats ner med tanke på att etablerad forskning pekar på att en fullföljd skolgång är det viktigaste skyddet mot fortsatt brottslighet, säger sociologen David Wästerfors vid Lunds universitet som genomfört den nya studien. Det finns en lång tradition av…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten