Senaste artiklarna
Ekonomi och social position bestämmer i hög grad hälsa och livslängd i Sverige. Snabbast ökar skillnaderna bland kvinnor. Vill vi ha det så? Text: Göran Dahlgren | Bild: Cecilia Lundgren | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2010 I dagens Sverige ökar klasskillnaderna när det gäller möjligheten att leva ett långt liv med relativt god hälsa. Låginkomsttagare drabbas dubbelt så ofta av ohälsa och förtida död jämfört med höginkomsttagare. Detta sociala hälsogap har dessutom ökat under de senaste…
Läs merAP-fonderna investerar – fortfarande! – miljontals kronor i företag som bidrar till förstörelse av unika naturområden, avskogning och klimatförändringar. Fonderna förvaltar över 1200 miljarder av vårt gemensamma pensionskapital men har otillräckliga strategier för att minska miljöeffekterna. Det visar en rapport från Fair Trade Center som tagits fram med stöd av WWF, Pushing the Planet. – Vi uppmanar Allianspartierna och Socialdemokraterna i riksdagens pensionsgrupp att kräva riktlinjer som gör att fonderna minskar sin negativa påverkan på biologisk mångfald, säger Maria…
Läs merLagen stadgar att barn som omhändertas ska kunna ha kontakt med sina biologiska föräldrar. Men det står ingenting om syskon. Helin var 17 år när hennes småsyskon omhändertogs: – Jag saknar mina syskon varje dag. När jag kommer hem känns det som om de inte finns alls. Hon berättar i Tendens i SR P1, Rätten till sin familj, om hur hon kan inte koncentrera sig i skolan, hur hon är ledsen och tänker på syskonen hela tiden. Och på hur…
Läs merEtt par år efter frigivning har fler än sex av tio återfallit i brott. Johan Viktor har bestämt sig. Det ska inte gälla honom. Efter nio år i fängelse. Text och bild: Olle Eriksson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2014 Ju längre man suttit i fängelse, desto svårare är det att komma ut i samhället, anser Johan Viktor. Man har samma förutsättningar som när man åkte in. Skillnaden är att man har ett större kriminellt nätverk och…
Läs merVi vet inte hur många som lever i Sverige utan tillstånd. Kanske 10 000, kanske 50 000. Vi kallar dem papperslösa. 25 av dem har fått komma till tals i en ny bok. Krönika i SocialPolitik nr 2 2010 | Text: Kari Molin | Prenumerera [singlepic id=505 w=333 h=437 float=left]Familjen är som en kropp, säger Karen. Han är 25 år och armenier från Azerbajdzjan. Karen har levt gömd i Sverige i fyra år, sedan han fick avslag på sin…
Läs merI helgen var jag på 70-årskalas. De är många nu för tiden. Förstår inte varifrån alla 70-åringar kommer. Förr kände jag nästan inga. Men det är inte det jag ska skriva om nu. På kalaset träffade jag en av mina gamla vänner, en psykiater med mångårig erfarenhet från landstingets psykiatriska mottagningar riktade till områden med många nationaliteter och kulturer. Hon berättade att hon hade ett fantastiskt arbete. Hon arbetar nu på en enhet inom landstinget som ger handledning och…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten