Senaste artiklarna
LEDARE SocialPolitik nr 4/2013 av Maria Wallin. (Utgivning 6 december. Beställ!) ”När jag var yngre trodde jag att jämställdhet kommer av sig självt”, sa utbildningsminister Jan Björklund på Folkpartiets landsmöte nyligen. ”Jag måste erkänna att jag har blivit klokare.” Många decenniers evidensbaserad empirisk vetenskap hade äntligen nått honom. Jag hoppas – innan alltför många barn har offrats, få höra honom säga: ”Jag hade fel om skolan också. Somliga barn klarar mina reformer utan att ta skada. Men många gör…
Läs merExploatering, våld och slaveri. Det är villkoren för många av de cirka 200 000 utländska hembiträdena i Libanon. Text: Bengt Sigvardsson | Bild: Lucas Pernin & Bengt Sigvadsson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2013 För tre månader sedan kramade 30-åriga Annie sin man och sina två barn farväl på flygplatsen i Filippinernas huvudstad Manila. I ena handen hade hon en flygbiljett till Libanons huvudstad Beirut via Hong Kong och Dubai. – Lönen för ett par års arbete…
Läs mer[singlepic id=167 w=583 h=388 float=left] [nggallery id=42] Rädsla. Men också häpnad – förundran går som en röd tråd genom Britt Jonssons berättelse. Om när Skå-Gustav drabbades av hiv för 30 år sedan. Text: Örn Lindstrand | Bild: Lena Katarina Johansson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2013 Han dog på Råcksta 87 år gammal 1994. Av hjärtinfarkt. Men Britt bad om obduktion – över huvud taget. – Gustav var själv mycket intresserad av hiv-demens, säger hon. Men läkaren menade att det skulle…
Läs merI Rapport, Sveriges Television, framfördes för en tid sedan kritik mot ett lågtröskelboende i Stockholm. Tonen var negativ. Man menade att de boende både super och drogar på stället och att personalen inte kan göra något, då alkohol och droger är tillåtna. Det exempel som togs upp i TV, är inrymt i ett stort bostadshus som drivs av Stockholms stad. Där bor människor med missbruksproblem. Alla har eget rum med dusch och toalett. I bottenplanet finns en matsal där man…
Läs merNär militärjuntan tog makten i Grekland 1967 stod min mor stod på flygplatsen på väg till Rhodos. Jag minns hur oroliga vi var innan hon var hemma igen och hur skönt det kändes 1974 när juntan fick gå. Några år senare föll diktaturerna i Spanien och Portugal.Demokratin hade segrat i Europa. Vid millennieskiftet var nazismen och fascismen bara en del av 1900-talets blodiga historia.
Läs merDe ekonomiska ersättningssystemen och poängjakten inom psykiatrin äventyrar vården, skriver företrädare för psykiatrin i ett upprop i Svenska Dagbladet. Undertecknat har 164 personer som arbetar eller har arbetat i psykiatrin eller är brukare, forskare, medlemmar i yrkesorganisationer och anställda hos andra vårdenheter som samarbetar med psykiatrin. Läs deras exempel på hur ersättningssystemet motverkar en bra vård på Brännpunkt SvD.
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten