Senaste artiklarna
LG berättar: ”Jag gick nyligen igenom en nedtrappning av bensodiazepin som jag inte minns mycket av på grund av en minnesförlust som sträcker sig både bakåt och framåt i tiden ifrån när jag blev inlagd. Det jag berättar är vad jag minns, jag har hemskt luddiga minnen, men vänner och personal på sjukhuset har fyllt i minnesluckorna. Jag blev inlagd på avdelning 52 och fick standardnedtrappningen på Oxascand (lugnande medel, bensodiazepinderivat/FASS). Först 40mg sedan 30mg nästa dag, därefter 20mg och…
Läs merEfter uppehållet under pandemin är nu Socialtjänstforum tillbaka med sitt speciella upplägg. Forskare och praktiker möts och samtalar i grupp efter inspirerande inlägg från inbjudna talare. Årets tema var Förebyggande arbete, Digitalisering samt Kunskapsstyrning. SocialPolitik närvarade under sessionen med Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet. Den pågående valrörelsen lägger i stor utsträckning fokus på åtgärder mot den grova kriminaliteten. I samma andetag som repression och hårdare tag lyfts nämns ofta det ”förebyggande arbete” och insatser som ”måste göras”.…
Läs merDet har skett en förflyttning i hur vi tänker runt asylrätten. Nya skyldigheter ses som självklarheter inte bara i politiska partier utan också i människors huvuden. Under de senaste decenniet har debatten kring migration och asylrätt hårdnat och polariserats. Kriget i Ukraina är det senaste exempel på hur utsatta grupper ställs mot varandra. – Det är inte längre självklart med asylrätten som en absolut rättighet, den förknippas med skyldigheter och krav. Det som sägs är: Det är inte säkert att…
Läs merDen här djupa förbannade ensamheten. Det oändliga tomrummet. Den enorma sorgen. Jag försöker fylla dagarna, men ändå fattas det mig. Ett sms. Vardagsorden. Vardagsoron. Meningen med helgen. Meningen med orden. Meningen bakom oron. Samhörigheten. Siffror som ökar vid ikoner. Snälla små vibrationer i fickan. ”Jag har slutat, vad gör du?”. Jag försöker hitta en morgonrutin som fungerar. Men den är så tyst. Inget meddelande. ”ÄNTLIGEN. Jag har haft så tråkigt!”. Jag gör saker. Jag skapar. Jag ser saker. Jag hör…
Läs merUddebo har utvecklats från en nedgången bruksort till ett samhälle där människor trivs och en kollektiv gemenskap blomstrar. Hur var det möjligt och vad händer nu? Det diskuterades på plats i samtalsserien #lokalaperspektiv2022.I början av sommaren samlades ett trettiotal nyfikna personer till samtal i Gula Huset i Uddebo, en gammal lagerbyggnad som på senare år fått nytt liv som café, loppmarknad och aktivitetslokal för Uddebos invånare. Samtalet arrangerades i samband med Uddebos årliga byfest och som en del av FORSA…
Läs merAtt två psykiater, betydelsefulla för den svenska psykiatrin inte finns mer, väcker minnen hos Åsa Moberg om långvariga konflikter och bristande anhörigperspektiv. Det finns, eller fanns, ett Östersjönätverk för samarbete inom psykiatrin. För tjugo år sedan var jag åhörare på en av deras konferenser, det året i Falun. Det var en minnesvärd tillställning som pågick två eller tre dagar. Ett tema, kanske huvudtemat, var konflikten mellan ett biologiskt och ett socialpolitiskt synsätt i psykiatrin. Moderator för evenemanget var Ing-Marie Wieselgren.…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021