Senaste artiklarna
Sjukskrivna som arbetat deltid men blivit av med sin ersättning från Försäkringskassan räknas i statistiken som om de återgått i jobb. Varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen vet hur många av de 22 000 deltidssjukskrivna som i dag räknas som att de åter är i arbete, det visar den genomgång som Ekot gjort. Siri Persson är handläggare på Arbetsförmedlingens avdelning för rehabilitering tillbaka till arbete. Hon berättar för Ekot att alla som arbetar mer än åtta timmar i veckan räknas in bland…
Läs merJu längre eurokrisen pågår desto starkare blir kritiken mot valutaunionen. Euroskeptiker både här hemma och i andra europeiska länder blir fler och allt mer pessimistiska. Frågan Ekonomieko är: Överlever euron? Medverkande Stefan de Vylder, nationalekonom och Johan Norberg, idehistoriker. Lyssna
Läs merSocialPolitik nr 3 2012 Teater Power Livets teater: Tro Hopp & Kärlek ger gamla kroniker röst åt berättelser som ingen tidigare lyssnat på. Skärholmens nya scen lyfter ungas berättelser – som motvikt till bilden av ”förortsungdomar”. » Läs artikeln! LEDARE Maria Wallin skriver i Nya värderingar tar över om medveten omdaning av det svenska samhället, där bistånd till resursstarka kallas avdrag och till de fattiga bidrag. Från gemensamt välfärdsprojekt till en administratör utan själ och hjärta. ”Det var inte mitt…
Läs merLEDARE Socialpolitik 3 2012 Maria Wallin: Paradigmskifte kallas det, när hela tankemönster byts ut. Det vi är mitt inne i. Från ett samhällsbygge med en grundsyn att även de missgynnade ska kunna ha ett drägligt liv, kunna berikas av kultur, delta i samhällsliv och debatt. Att även mindre bemedlade barn ska kunna leva nästan som andra barn. En strävan efter större, inte mindre, jämlikhet och jämställdhet. Till kraftigt ökande klassklyftor, en elit som blir än rikare och så kallat okvalificerade…
Läs merEfter upploppen i London 2011 har den brittiska staten skapat ett slags spök-allmänhet, menar filosofilektorn och författaren Nina Power på SVT kultur. En stum, statisk massa vars stereotypa mediebild är en ”arg skattebetalare” som måste skyddas från den rörliga allmänhet som protesterar mot åtstramningar och privatiseringar. – Vi nått en punkt där konsumtion inte längre hyllas som en lösning på alla problem. Efter finanskrisen håller inte den ideologin. Osäkrare anställningar, lägre löner och färre förmåner har gjort att arbetets värde…
Läs merLästips: Skilsmässan mellan politiken och makten är orsaken till allt ont i världen, säger Zygmunt Bauman i en intervju i DN av Maciej Zaremba. – Vad har globaliserats? Finansmarknaden, handeln, smugglingen av människor, knark och vapen samt terrorismen. Alla har det gemensamt att de ignorerar gränser och lokala lagar. Men de politiska verktyg med vars hjälp de kunde stävjas finns inte. Vi har inga politiska instrument i global skala. Inga som helst. – Kom inte och påstå att det finns en…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten