Senaste artiklarna
”400 000 barn i Sverige lever hos föräldrar med riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion. Det är vart femte barn i Sverige. Uppskattningsvis fyra barn i varje klass. De här barnen känner sig ensamma, oroar sig mycket och en del far riktigt illa. Ju fler som vet om deras situation, desto större chans att någon ser de här barnen i tid.” Denna vecka är det Kampanjveckan för 2012, se ”Vart femte barn”! Se även en tidigare artikel av Linn Johansson, ”Maskrosbarn för,…
Läs merSocialPolitik var på plats när organisationen Maskrosbarn presenterade resultaten från sin studie ”Frågar man inget – får man inget veta” i Malmö den 1 februari. Maskrosbarn stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar och/eller är psykiskt sjuka, bland annat genom stödgrupper, lägerverksamhet och chat. I studien tar de reda på vilket stöd dessa barn och ungdomar önskar från samhället. Det är fullsatt – uppskattningsvis 150 åhörare från bland annat socialtjänst, skola, psykiatri och beroendevård. De är här för att ta…
Läs mer”Nu bryter vi tystnaden”, socialsekreterare från tvärfackliga nätverket berättar i denna filminspelning. Med Amin Wikman och Ann-Marie Strömberg. Från den 8 februari 2011. Se nedan: ”Nu bryter vi tystnaden” på Facebook. Länk här! Läs även andra bloggares åsikter om socialsekreterare, socialsekreterare från tvärfackliga nätverket, Nu bryter vi tystnaden eller annat intressant.
Läs merUtsatta barn måste få den hjälp och det stöd de behöver. En anmälan till socialtjänsten förhandsbedöms för att avgöra om en genomgripande barnavårdsutredning ska inledas eller ej. Men det finns varken tydlig lagstiftning eller riktlinjer om hur en förhandsbedömning ska gå till. I dag riskerar vi både att utreda familjer som inte är i behov av det och – än värre – att missa de barn som verkligen far illa. Hur en anmälan hanteras beror på var barnet och familjen…
Läs merFamiljehemmens riksförbund slår nu larm. Det är ont om familjehem och i många kommuner står barn i kö, och även mera tveksamma hem accepteras. – Det har blivit en ond cirkel. Man har svårt att hitta familjehem och vågar inte ställa krav på de som anmäler sitt intresse, för då är man rädd att de kanske ska försvinna, säger ordföranden i Familjehemmens Riksförbund, Telle Söderberg, till Ekot och föreslår att staten ska ta över ansvaret.
Läs mer[singlepic id=20 w=585 h=421 float=left] När Unga Vuxna –dagarna gick av stapeln i Stockholm den 20-21/1 var SocialPolitik på plats med reporter och fotograf. Dagarna innehöll en lång rad seminarier på temat professionell behandling för yrkesverksamma inom psykiatri, på behandlingshem, terapimottagningar eller inom sociala verksamheter. Ett av de mest uppskattade och berörande seminarierna var det som hölls under rubriken Slutstation Rättspsyk. Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson berättade om sin nya bok som handlar om unga kvinnor som inte är dömda…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten