Senaste artiklarna

Relationen ger kvalitet i äldreomsorgen

Relationen ger kvalitet i äldreomsorgen

21 mar 2022
, , , ,

Relationen är en inbyggd kvalitetssäkring i äldreomsorgen. Men relationer tar tid och tid är en bristvara. Magdalena Elmersjö forskar om personalens moraliska stress. Stress som handlar om att du vet vad du borde göra, men av olika anledningar inte kan göra det. – Vi bor i ett av världens rikaste länder och bör alltså ha goda möjligheter att ge en bra äldreomsorg. Det är med det som fond Magdalena Elmersjö, docent i socialt arbete vid Södertörns högskola vill att vi…

Läs mer

Helgmottagningen – förslag på bättre lösningar

20 mar 2022
, ,

Skrivargruppen ENOUGH! träffades återigen utanför helgmottagningen, Beroendecentrum Stockholm, för att diskutera bättre lösningar med de människor som var där. Många beroendesjuka behöver i dag hämta sin livsnödvändiga medicin metadon sju dagar i veckan, i vissa fall 365 dagar om året, om de använt ej föreskriven medicin eller alkohol vid sidan av sin behandling mot opiatberoende. Förslagen nedan skulle sannolikt minska självmordsstatistiken på grund av den hopplöshet och utmattning de beroende upplever av att aldrig få vara lediga. Förslagen skulle även…

Läs mer

På flykt – nu som då

20 mar 2022
,

Magnus Gertten är aktuell med dokumentärfilmen Nelly & Nadine, den sista delen i en triologi där han utgår från journalbilder från 1945 när de vita bussarna lämnar sin last av lägerfångar i Malmö. Han undrade vilka personerna på bilderna var och har försökt återfinna dem. 2015 kom Every face has a name och Helena Östlund intervjuade då Martin Gertten och skrev den här texten i SocialPolitik nr 2/2015 som vi återpublicerar. 1945 kom närmare 30 000 krigsflyktingar med båt till…

Läs mer

Samarbete och politisk vilja kan bryta boendesegregationen

18 mar 2022
, ,

”I ett brandgult hyreshus mittemot ett brandgult hyreshus bakom ett brandgult hyreshus”. Författaren Susanna Alakoski citerade poeten Kristina Lugn när hon talade på temat ”Eftersatta bostadsområden” på Internationella socialarbetardagen. Susanna Alakoski, socionom, debattör och författare, berättade bland annat om när hon själv flyttade in i det då nybyggda bostadsområdet Fridhem i Ystad, en del av miljonprogrammet. Uppväxten där har hon skildrat i romanen Svinalängorna, vars titel utgörs av det öknamn som området senare fick. Men flytten in i trappuppgången var…

Läs mer
När vård av unga kvinnor blir förtryckande. Foto: Anders Löwdin

När vård av unga kvinnor blir förtryckande

9 mar 2022
, , , , , , , , , , ,

Varför låser vi in en grupp unga kvinnor och utsätter dem för åtgärder som isolering och bältesläggning? Är målet med det vi kallar omsorg snarast att anpassa dem till en önskvärd, och snäv femininitet? Är det klass som avgör hur vi bedömer det unga kvinnor gör – antingen som aggressivitet eller som självständighet? Det var något av det som diskuterades den 8 mars i ett samtal arrangerat av SocialPolitik. Rubriken ”Vad är det som skrämmer och provocerar hos unga kvinnor…

Läs mer

Grön arena bra för alla

6 mar 2022
, , , ,

Till Grön Arena–gården Eriksgård utanför Kivik i Skåne kommer människor med olika behov av stöd, som personer med funktionsnedsättningar. Gården är en del av Tomelilla kommuns sociala verksamhet. Människor mår bra av att vistas i gårdsmiljöer, visar nyligen sammanställd forskning. Det är en kylig fredag och klockan är snart halv tio när stödassistenten Cissi parkerar bussen vid Eriksgård och kliver ut tillsammans med Louise, Erika och Johanna. De deltar i kommunens dagliga verksamhet enligt LSS och på fredagar arbetar de…

Läs mer

ANNONSER

[adrotate group="1"]

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021

Sagt om SocialPolitik:

 

"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021

 

"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"

Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare

 

"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"

Föreningen Sveriges socialchefer

 

“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”

– Arbetaren

 

"Bra läsning, alltihop."

Göteborgs Posten