Senaste artiklarna
Det kan vara svårt att möta äldre som inte längre ser någon mening med livet. Den vårdpersonal som har förmåga att stanna upp och lyssna utan att släta över kan själv få mycket tillbaka. Existentiell ensamhet kan drabba oss i alla åldrar, vid svåra livsval eller sjukdomsbesked. Det är något utöver att ha förlorat nära vänner och partner eller sakna socialt nätverk. Existentiell ensamhet handlar om livet, döden och om döendet. När vi åldras handlar det också om att kroppen…
Läs merNär ILO bildades för över 100 år sedan var arbets- och anställningsvillkor ofta miserabla. Det behövdes ett organ som skydd mot exploatering. Men i dag? Gigekonomi, utsatt arbetsorganisation, eftersatta arbetsmiljöer har åter fått människor att kräva ”upp till bevis”. Kan ILO möta förväntningarna? Att ILO är ett FN-organ är inte självklar kunskap för opinionsbildare i arbetslivsfrågor i den mån det förekommer några sådana. Det händer att International Labour Organisation uppfattas som en nationell avläggare till LO. Till och med när…
Läs merMänniskor med psykisk ohälsa kan i många kommuner få stöd av ett personligt ombud. Ett stöd som bygger på tillitsfulla relationer och egenmakt. I år är det 20 år sedan den ideella föreningen Personligt Ombud, PO Skåne bildades. Sedan dess har tusentals personer med psykisk ohälsa fått fristående stöd av personliga ombud genom dem. – När du har olika diagnoser och har svårt för att läsa och uppfatta saker rätt, då är det jättebra att ha någon bredvid sig som…
Läs merFörändringar är på väg inom nordisk äldreomsorg. Fler privata företag, mer av familjeansvar och fler volontärer. Behovsprövat snarare än generellt. Och personal i alla fem länderna tycker att deras arbetsvillkor försämras. Äldrevården i de nordiska länderna har många gemensamma drag. Vi har en gemensam kulturell utgångspunkt och med våra relativt goda ekonomiska förutsättningar har vi kunnat bygga upp solida offentliga institutioner. Vi har tidigt utvecklat omfattande välfärdssamhällen som följer oss genom livet in i ålderdomen. Vi har också organiserat oss…
Läs mer”Den vill jag skriva”, om var min omedelbara reaktion när Anne Frank 1929-1945, Jag vill inte ha levt förgäves av Maria Larsson kom. Men hur ska man kunna recensera en bok om en person som blev min vän när jag var 13-14 år, en vän som lyfte sig från bladen i boken och som jag levde med och sörjde personligen. En vän som med sitt livliga temperament, sina tankar om livet styrt så att jag idag vid 75-års ålder deltar…
Läs merNedstängning i ett land som myllrar av liv och rörelse, med generationsboende, social närhet och fattigdom. Är det ens möjligt? Indierna drabbas inte bara ekonomiskt, värre ändå är kanske de psykologiska och sociala följderna. Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw åkte till Indien i mitten på februari. Han filmade på en dokumentär, hon studerade ayurveda. Så kom viruset. Över en natt tvingades närmare 1,4 miljarder indier in i utegångs-förbud. Och det i ett land där majoriteten lever av dagsverken och…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten