Senaste artiklarna

Vår tids antiziganism

21 nov 2018
, ,

Svenska myndigheter följer inte lagen när det gäller EU-medborgare. När utsatta människor förvägras sina rättigheter är likheterna med det förflutna både skrämmande och många. År 2014 skulle Sverige en gång för alla göra upp med äldre tiders antiziganism. Integrationsminister Erik Ullenhag kunde stolt presentera den vitbok regeringen beställt om hur romer historiskt behandlats av det svenska samhället. – Det handlar om att erkänna en mörk och tidigare ganska okänd del av svensk historia där romer systematiskt under 1900-talet behandlats som…

Läs mer

Christopher drömmer om sin mormor

14 nov 2018

En ögonblicksbild en morgon. – I natt hade jag en mardröm, säger Christopher när han ringer sitt nästan dagliga morgonsamtal. Till att börja med låter det illavarslande. Han, om någon, bör få slippa mardrömmar, hinner jag tänka innan fortsättningen följer. – Det var en bandit som slog ner och rånade min mormor. Hon var min käraste släkting. Trots att det var så länge sedan hon dog sörjer jag henne fortfarande varje dag. När mamma dog i för unga år blev…

Läs mer

Likheter mellan förort och landsbygd

7 nov 2018
, ,

Både glesbygd och socioekonomiskt utsatta områden i storstäderna har missgynnats. Av en politik som lett till att skola och vård flyttat närmare de resursstarka. Det som idag är miljonprogramsområde har en lång historia. Värdshuset Fittja gård låg vid Göta landsväg, Sveriges första E4. Här var livlig trafik med häst och vagn när dåtidens kändisar, Karl XII och Carl von Linné övernattade eller bara stannade för en bit mat. Idag huserar Mångkulturellt centrum, MKC i den gamla gästgivaregården mittemellan badplatsen vid…

Läs mer

20 år sedan diskoteksbranden

28 okt 2018
,

Tjugo år har gått sedan brandkatastrofen på Backaplan där 63 ungdomar miste livet. Kvällen den 29 oktober uppmärksammas med ett fackeltåg i Göteborg. Den här gången är det ett avslut. Men också en nystart för att nå ut till en ny generation. Tonårssystrarna Beyan och Paresto står med sina kompisar i kön till festlokalen på Backaplan. Kön ringlar sig fram över gårdsplanen medan musiken på andra våningen dunkar och lockar dem. Puff Daddy ”I’ll be missing you.” Ungdomarna är ivriga…

Läs mer

Tillsyn utvecklar inte hvb-hemmen

18 okt 2018
, , ,

För barn på hvb-hem är relationer i gruppen och till personalen viktiga. Men sådant är inte lätt att granska vid inspektioner. Hvb-vårdens kvalitet är svår att påverka genom tillsyn, konstaterar forskaren David Pålsson.  Hvb-hem (hem för vård eller boende) är en komplex form av vård enligt David Pålsson, lektor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Det är bland annat därför han valt att forska om just detta. – Det är på sitt sätt en ganska egendomlig samhällelig lösning att barn…

Läs mer

Hem till byn

18 okt 2018
, ,

Hon skriver om landsbygdens kvinnor – sorgligt frånvarande i litteratur och media. Och vill ge en sannare bild av ”Norrland”. En del av Sverige som ofta skildras endera exotiskt och schabloniserat, eller eländigt och avfolkat. Elin Olofsson bor i ett gult trähus alldeles vid vägen i en by mitt i Jämtland. Strax in – till hennes hus går en grusväg ner mot bad – platsen dit hon brukade cykla som barn. På den tiden tänkte hon aldrig på att det låg…

Läs mer

ANNONSER

[adrotate group="1"]

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021

Mest delade artiklarna

Sagt om SocialPolitik:

 

"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021