Senaste artiklarna
Att aldrig få njuta av sin i grunden fina son. Tanken på den misär han lever i gör så ont. Att veta att han lider av ångest och oro som dämpas av droger. Att han kan dö vid feldosering. Text: Bengt Svensson, Torkel Richert och Björn Johnson, Malmö universitet | Illustration: Thomaz Grahl | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2018 Föräldrar till vuxna barn med missbruksproblem berättar om sin livssituation i forskning vid Malmö universitet. Bengt Svensson fick…
Läs merI januari i år var det 48 år sedan jag hade kontakt med familjen. Då ringde dottern som jag omhändertagit, och ville tacka. Text: Gun-Lis Angsell | Illustration: Johanna Gustafsson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2018 Som ung jobbade jag som socialassistent i Stockholms barnavårdsnämnd. Ett jobb som jag nu, långt senare, tänker att jag var alldeles för ung och oerfaren för. En dag kom en av mina klienter med en fin docka. Skrållan. – Den vill…
Läs merStämningen är uppsluppen, glad. Vi fikar. Några småpratar, något barn ammas, ett annat tultar runt på golvet, någon gråter. Alla i ständig rörelse. Småbarnsliv helt enkelt. Vi är ett härligt gäng som efter att ha träffats drygt en timme varje tisdagsförmiddag nu börjat lära känna varandra. Jag som gruppledare, de andra som deltagare, vi alla som mammor. Vi har avhandlat klassiska föräldraämnen som mat och (bristen på) sömn. Vi har provat på babymassage och vi har besökt bibliotek. Vi har…
Läs merDen första juli ska Australiens nationella upprättelseprocess för personer som utsatts för sexuella övergrepp i samhällets vård påbörjas. Men hittills har bara fyra av sju delstatsregeringar i landet röstat för att gå med i processen och många frågetecken återstår. – Jag tror att många drabbade kommer att bli besvikna, säger historikern och forskaren Frank Golding. Den nationella upprättelseprocessen i Australien har diskuterats politiskt i flera år och ser nu äntligen ut att bli verklighet. Processen består av tre delar: ekonomisk…
Läs merBirgitta Göransson som 1994 var en av dem som startade SocialPolitik och länge var medlem av redaktionskommittén, har utsetts till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Birgitta Göransson har varit verksam inom kriminalvården under större delen av sitt vuxna liv. Från första jobbet på Härlanda fängelse som ung vikarie – till sista posten som chef för hela västra regionen. Hon är psykolog och psykoterapeut, har varit redaktör för Tidskrift för kriminalvård, är ordförande för Skyddsvärnet i Göteborg och har gjort en massa…
Läs merI krig, på flykt och i flyktingläger hamnar personer med funktionsnedsättningar i skuggan av de humanitära insatserna. Inte minst de som nyligen har fått skador till följd av kriget. Text & bild: Bengt Sigvardsson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2018 I mitten av mars 2017 var 16-årige Walid Ma’al Muhammad ute och gick med två kusiner på en gata i Iraks näst största stad Mosul. Plötsligt slog en flygbomb ned. – En av mina kusiner dödades. Jag…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten