Senaste artiklarna

Om diagnoser och att vara där

25 mar 2018
, ,

Vad lyssnar 805 psykiatriker på när de ska fortbilda sig? Ja allt från specialistkunskaper om diagnoser till överväganden för en filmregissör som ska skildra psykisk sjukdom. – Som psykiater kan man inte annat än älska någon som skrivit en bok som heter: Här ligger jag och duger. Det sa Ullakarin Nyberg, ordförande för Svenska psykiatriska föreningen när hon introducerade Bob Hansson som inledde årets psykiatrikongress i Stockholm. Hon arbetar till vardags med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri och forskar om…

Läs mer

8 mars på kvinnohärbärget

13 mar 2018
,

Möjlighet att gå i skolan och att välja med vem och när de vill gifta sig. Kanske kan det bli verklighet för döttrarna eller barnbarnen till kvinnorna på Convictus natthärbärge. Det snöar lite och är några minusgrader. Kvinnorna som varit utomhus hela dagen är frusna och trötta när de går den knappa kilometern från tunnelbanan till Convictus natthärbärge. Härbärget har precis flyttat till nya lokaler. Cristina Gall som är ledare för Nattbryggan visar stolt runt. Här finns 20 sovplatser reserverade…

Läs mer
Civilsamhället mobiliserar utanför skyddsnäten. Foto: Frans Oddner

Civilsamhället mobiliserar utanför skyddsnäten

10 mar 2018
, ,

Ur antologin Den kantstötta välfärden. När den så kallade flyktingkrisen kom mobiliserade frivilligkrafter för ett värdigt och humanare mottagande. En direkt kritik mot statens agerande i flyktingfrågan. När civilsamhället så tydligt påtalar välfärdssamhällets brister och mobiliserar sina krafter för grupper som befinner sig utanför de generella skyddsnäten ser man till att frågan om den ofärdiga välfärden hålls vid liv. Det (ofärdiga) välfärdssamhälle som Gunnar och Maj-Britt Inghe på 1960-talet inventerade i sin bok har en lång och dynamisk relation till det…

Läs mer

EU sätter nationalstaten framför flyktingkonventionen

5 mar 2018
, ,

Ut antologin Den kantstötta välfärden. Det är ett problem att EU:s medlemsländer inte har ett perspektiv som sträcker sig över nationalstatens intresse. Deras restriktiva politik riskerar grunden i FN:s flyktingkonvention när flyktingars skydd och säkerhet kommer i andra hand. Det krävs också ett politiskt samtal som försvarar grundläggande rättigheter för alla, även de fattiga, inom EU. Arbetskraftsinvandringen ökade i Sverige på 1960-talet. Stora svenska företag rekryterade arbetskraft från södra Europa. Vi behövde både den utländska arbetskraften och hemmafruarnas inträde på…

Läs mer

Fattigdom fortfarande riskfaktor för att få barn omhändertagna

22 feb 2018
, ,

Ur antologin Den kantstötta välfärden. Den sociala barnavården når längst in i barn och föräldrars liv. Fattigdom, även om vi använder andra ord idag, är fortfarande en av de viktigaste faktorerna bakom att familjer får sina barn omhändertagna. Om det övergripande målet med socialpolitiska välfärdssystem är att utjämna livschanser, då är den sociala barnavårdens klienter förlorare. I en diskussion om hur välfärden i Sverige har utvecklats och hur ofärdig – eller kantstött – den är idag, kanske det inte är den…

Läs mer

Del 6: Gränser för upprättelsen

13 feb 2018
, ,

När människor skjuter upp viktiga saker trots att de vet att det kan få negativa konsekvenser så kallas det prokrastinering. När majoritetssamhället och deras folkvalda gör det är det politik. Detta har hänt: Upprättelseutredningen har föreslagit en ursäkt och 250 000 kronor till de mest drabbade 1920-1980. En ceremoni är beslutad, men frågan om ersättning ska först remissbehandlas. Våren 2011 har regeringen en situation och den måste lösas. Vanvårdade dör i väntan på ett erkännande och någon form av gottgörelse.…

Läs mer

ANNONSER

[adrotate group="1"]

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021

Sagt om SocialPolitik:

 

"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021

 

"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"

Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare

 

"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"

Föreningen Sveriges socialchefer

 

“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”

– Arbetaren

 

"Bra läsning, alltihop."

Göteborgs Posten