Senaste artiklarna
Ur antologin Den kantstötta välfärden. I Den ofärdiga välfärden skriver författarna Gunnar och Maj-Britt Inghe om den svårartade trångboddheten och bostadslösheten i mitten av 1960-talet. Problem som är minst lika aktuella nu som för femtio år sedan. Men de lösningar som prövas och diskuteras idag är radikalt annorlunda. För att lösa problemen på bostadsmarknaden föreslog Gunnar och Maj-Britt Inghe ett tak för hur stora lägenheter små hushåll skulle kunna få, att (alla) bostäder skulle fördelas efter behov av kommunala bostadsförmedlingar,…
Läs merUr antologin Den kantstötta välfärden. Hur välfärden ser ut för äldre berör många: dels förstås äldre medborgare själva och deras anhöriga. Men även yngre och medelålders funderar över om de ska kunna leva i ekonomisk trygghet när de blir gamla, och få den vård och hjälp de behöver. Det är också en angelägen och utmanande samhällsfråga för såväl politiker som skattebetalare. När CSA, Centralförbundet för Socialt Arbete, beslutade sig för att 50-årsuppföljningen av Gunnar och Maj-Britt Inghes bok Den ofärdiga…
Läs merUr antologin Den kantstötta välfärden. Viktiga omprövningar har skett som påverkat socialförsäkringen sedan Den ofärdiga välfärden publicerades år 1967. Omprövningar som man knappast kunde förutse på 1960-talet. Det har gjort att dagens socialförsäkringar snarare är ett system för grundtrygghet än en kompensation för bortfall av inkomst – såsom det var tänkt. Socialförsäkringarna var i slutet av 1960-talet ganska väl utbyggda. Inom pensionssystemet fanns en skattefinansierad folkpension och ovanför folkpensionen fanns en allmän tilläggspension. ATP, kallad ”juvelen i kronan”, utgick till…
Läs merUr antologin Den kantstötta välfärden. Makarna Inghe skrev sin bok Den ofärdiga välfärden under rekordåren i slutet på 1960-talet. Trots att Sverige blivit än rikare sedan dess har klyftorna ökat. Särskilt bekymmersamt är det för utrikes födda och deras barn. Välfärdsstaten fortsatte att byggas ut efter att makarna Inghe skrivit sin bok . Sedan dess har BNP per capita vuxit och blivit 2,5 gånger så stor. Och jämfört med hur det såg ut år 1950 är BNP per capita 4…
Läs merUr antologin Den kantstötta välfärden. Att skriva den svenska välfärdens och välfärdspolitikens historia är en vansklig uppgift. Det finns en rad färdiga berättelser om hur den mest lyckade av samhällsmodeller kom till. Samtidigt finns det nästan lika många berättelser om försummelser inom välfärden, ekonomiska misstag, tvångsåtgärder och rent av övergrepp. Missförhållanden som funnits inom såväl institutionella som öppna former av omhändertagande, omsorg och vård. Till viss del handlar detta om olika ideologiska ställningstaganden som smittar av sig på bilden av…
Läs merFöräldrar som talar ut i media om vårdnadstvister, eller söker stöd när deras barn omhändertagits. Här har medierna ett stort ansvar att skydda barnen. I en fjärdedel av kritiserade fall finns en tydlig koppling till socialtjänsten. Artikel i SocialPolitik nr 2 2017 Barn kan drabbas på många olika sätt vid publiceringar. Ofta handlar artiklar, rubriker och bilder om barnen själva. Mycket vanligt är också att de är identifierbara bifigurer i reportage om nära anhörigas eller kändisars liv och leverne Att…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten