Senaste artiklarna
LEDARE: Vad har barn för rätt? En stor del av det här numret ägnar vi åt barns rättigheter. Tidningen är lite tjockare än vanligt så vi hoppas den ska räcka länge. Det finns väldigt många idag som säger sig veta vad som är barns bästa. Men så enkelt är det inte. Det inser den som läser Bengt Sandins genomgång av hur vi sett på barn och barndom under de senaste århundradena. Ska barn ha medborgerliga rättigheter eller ska de ha…
Läs merVad innebär en vistelse på ett hvb-hem för en ung flicka som är där under flera år av sin tonårsperiod? Att lyssna till Alice, Johanna och Maria, idag unga kvinnor, är skrämmande. Text: Anna Fredriksson | Bild: Privat | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2017 Utåt sett är de tre rätt vanliga unga kvinnor. Maria lyser det extra om, hon väntar barn. Alice har en frisyr som kanske får någon i medelåldern att titta en gång extra. Johanna…
Läs merVi berättade i SocialPolitik 2/2016 om hyresgästerna i området Vita Björn i Majorna i Göteborg som är rädda för att tvingas flytta när deras hus ska renoveras och hyrorna höjas. De för nu en kamp med ägarbolaget Wallenstam om ifall husen ska lyxrenoveras eller om det blir en mer normal renovering på grund av eftersatt underhåll. De är inte ensamma, över hela landet sker renoveringar av bland annat miljonprogramsområden och många människor riskeras att få flytta på grund av hyreshöjningar.…
Läs merEva F Dahlgren har rest tillbaka i tiden och mött barn som växte upp i samhällets vård under första halvan av 1900-talet. Hon konstaterar att det fanns likheter med hur barnavården fungerar idag. En stor ljus matsal med vitt möblemang. Vid varje bord sitter sex barn prydligt uppradade. De har varsin plåttallrik men verkar inte ha fått någon mat ännu utan vänder sig mot fotografen. Bakom varje bord står en sköterska med vitt förkläde. Vid fönstren är det fullt av…
Läs merDet är kris i det borgerligt styrda Stockholms landsting. Stockholms befolkning växer och åldras samtidigt minskar landstinget sina platser och personalen larmar om att de inte kan garantera patientsäkerheten, främst på Karolinska universitetssjukhuset. Tidigare har en ansvarig överläkare lämnat sin tjänst i protest. Flytten till KS:s nya tekniskt avancerade lokaler resulterade i minskade vårdplatser, politikerna hänvisade då till att nya sjukhus och utbyggda mottagningar skulle klara de minskade resurserna, men dessa blir klara först om några år. Sedan flyttade man…
Läs merLäs Maria Wallins krönika från nya numret här: Ge ensamkommande amnesti Och sedan , den 29 mars: Ännu ett plan från Landvetter till Kabul i natt, med 20 deporterade. M påtalar det helt stilla i lunchmatsalen. Hans ögon utan hopp, ingen tillit kvar. – Flera hade varit här i flera år, 3 år, 6 år… det spelar ingen roll. Dagen innan hade jag samtal med min nya mentorselev tillsammans med hans tidigare gode man, som inte släppt taget. Han ansågs…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten