Senaste artiklarna
Många asylsökande har genomlidit svåra trauman till följd av krig och flykt. Den långa väntan på beslut om uppehållstillstånd riskerar än mer att skapa psykiska besvär. Text & bild: André Larsson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2016 Fahd Jiwini sitter på altanen och njuter av en av årets första vårdagar utanför Vindeln, åtta mil inåt landet från Umeå. – Jag har varit i Stockholm, du vet. Men där är det för mycket folk. Här är det lugnt…
Läs merStagnerande löner, skenande hyror och ett undermåligt bostadsstöd till fattiga har lett till att en av fem svarta kvinnor i USA någon gång vräkts. En ny amerikansk bok om bostadsmarknaden borde påverka debatten också i Sverige. Text: Martin Brusewitz | Prenumerera | Krönika i SocialPolitik nr 2 2016 Då och då ges en bok ut som får sådant genomslag att det finns ett före och ett efter. Tänk Det andra könet, Tyst vår, Rädd att flyga, The Jungle och The…
Läs merDepressioner, självmordsrisk, ångest och psykosomatiska besvär. Det är några av de långvariga hälsokonsekvenser som misshandlade barn riskerar att drabbas av. Över hela världen är barnmisshandel ett stort folkhälsoproblem. Det förekommer oavsett kultur, etniskt ursprung, samhällsklass, utbildningsgrad och inkomst. Barnmisshandel är starkt kopplat till psykisk ohälsa såsom ångest och posttraumatisk stress. Det visar en sammanställning av internationell forskning gällande barnmisshandel i höginkomstländer och långvariga hälsokonsekvenser. Misshandlade barn, oavsett typ av misshandel, löper också ökad risk för depression under tonåren och vuxenlivet.…
Läs merHousing First är metoden där hemlösa först av allt får hjälp med en bostad. Den innebär ett skifte i synen på människor: att de är kompetenta att själva bedöma vilka behov de har. Många av Sam Tsemberis klienter inom psykiatrin i 1980-talets New York åkte in och ut mellan kliniken och gatan. De hade mångbottnade svårigheter, förutom psykiska besvär också missbruk, hemlöshet och ofta en historia av att vara hospitaliserade. Han är psykolog och arbetade i ett team med uppsökande…
Läs merNär det skulle byggas nytt blev koloniträdgårdsägarna uppsagda. Sedan avhystes de hemlösa som flyttat in i de övergivna stugorna. Fyra år senare har ingenting hänt – HSB:s mark står fortfarande obebyggd. Text & bild: Anna Fredriksson & Maria Korpskog | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2016 I Hannas lilla kolonistuga ryker det trevligt ur skorstenen. Man ser att någon är hemma. Ett hundratal meter bakom hennes hus tornar HSB:s gigantiska kontorskomplex upp sig i 1970-talsstil. Mellan de två…
Läs merLEDARE: Mitt hem är min borg Att ha en plats vi verkligen kan kalla vårt hem är inte alla förunnat. Men att ha en bostad, tak över huvudet, borde vara en självklarhet för alla. Så är det långt ifrån idag, inte ens i Sverige. Vad blir det då över för dem som inte har vare sig hem eller bostad? Läs om hur Hanna och Anneli blev vräkta från ett övergivet koloniområde. Och om vindskydden i Göteborg, som byggdes för att ge plats…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten