Senaste artiklarna
Självständiga och streetsmarta. Tjejer som missbrukar cannabis syns inte, de går ofta under radarn. Socialarbetaren Mattias Gullberg har intervjuat dem. Text: Helena Östlund | Bild: Andrew Magill | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016 Polisen får rapport om en fest i en känd missbrukarlägenhet och gör tillslag. Där är det fullt med ungdomar och alla är påtända. Men polisen tar bara med sig killarna. Kvar i lägenheten finns tjejerna – med killarnas knark och pengar i sina fickor.…
Läs merRigmor Robèrt är läkare och psykoterapeut och har särskilt studerat mekanismerna runt den kristna församlingen i Knutby. Även om hon inte kan säga något specifikt om ”Thomas” berättelse känner hon till liknande fall. Text: Anna Fredriksson | Bild: Hasse Bengtsson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016 – Pappans oro, sorg, maktlöshet och saknad liknar vad många anhöriga till medlemmar i slutna församlingar talat med mig om genom åren. Religionssociologer brukar definiera sekter som extrema sociala miljöer, där ledningen…
Läs merSunny Vanderwall är aktiv i en kvinnojour, Arhe Hamednaca i en förening mot hedersvåld. Båda ser våld mot kvinnor som något som angår alla. Text: Elin Odesson | Bild: Nicole Gondek, Anna Fredriksson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016 Uppskattningsvis 48 000 kvinnor utsätts varje år för fysiskt och eller psykiskt våld i nära relationer, enligt Brottsförebyggande rådet. I genomsnitt dödas 17 kvinnor varje år av en man de har eller har haft ett förhållande med. I…
Läs merDejan är 17 år och saknar en vuxenrelation i sitt liv, någon som ringer och frågar hur han mår. Nu sitter han i sin cell och reflekterar över sitt liv, sin tid på institution, framtiden och relationen till sin dotter. Text: Dejan | Bild: Jonas Klinteberg | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016 Jag sitter i min cell och funderar på alla som har en nära vuxen. Alla som har föräldrar, fosterföräldrar eller någon annan vuxen på utsidan…
Läs merPå punkt efter punkt har arbetssituationen för socialsekreterare inom barn- och ungdomsvård blivit sämre. Allra värst är det för dem med kort yrkeserfarenhet. Det visar forskaren Pia Tham som har följt upp en studie från 2003. Text: Helena Östlund | Bild: Marie Sandqvist | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016 Fler tycker att de har för mycket att göra, fler jobbar ofta övertid och fler tycker att arbetet påverkar hemlivet negativt. Många får oftare ändra dagsplaneringen på grund…
Läs merLEDARE: Drogfrågan på agendan För några år sedan djupintervjuade jag människor som arbetade eller var klienter inom en ideellt driven behandlingsverksamhet, Halfway House Kinnahult. Det startades på 60-talet av ett gäng idealister i Göteborg som ville göra något åt det elände som många missbrukare levde i. HWH hjälpte många, många – trots att de verkade med knappa resurser under hela fyra decennier. Det känns som en helt omöjlig idé idag: vem skulle få för sig att starta ett behandlingshem bara…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten