Senaste artiklarna
I höstas kom en marockansk pojke in på Barnrättsbyråns kontor. Han ville ha hjälp med att få veta vart han skulle vända sig för att få leva ett anständigt liv. Pojkens besök blev upptakt till en kartläggning av de nordafrikanska ungdomarnas situation och myndigheternas valhänta försök att hjälpa. Kartläggningen har gjorts av frilansjournalisten Peter Leander som intervjuat företrädare för berörda myndigheter och organisationer och i samarbete med Barnrättsbyrån publicerat rapporten De oönskade En rapport om de ensamkommande marockanska barnen i Sverige.…
Läs merSitter med ett uppdrag att skriva på ett projekt för ”snabbspår” in i jobb för nyanlända. Eftersom kommunen flyttar sitt yrkesgymnasium så har vi 500 tomma verkstadsplatser att bedriva utbildning i. Vi har yrkeslärare som har kollegiala kontakter med arbetsledare och förmän – de talar samma språk och har ofta jobbat ihop under lång tid. Vi har en SFI som utvecklat stor vana vid att bedriva språkundervisningen direkt på arbetsplatserna. Men så klart behöver vi mer pengar för att anställa…
Läs mer”War on drugs”, kriget mot narkotika med militära medel trappas ner. Istället riktas fokus mot missbrukare och deras anhöriga, på behandling och hälsa. Text: Helena Östlund | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016 Drogfrågan kommer att hamna på världens agenda i april när FN:s narkotikakonferens UNGASS inleds i New York. Det var 16 år sedan den förra konferensen hölls och den gången talades mycket om War on drugs, att bekämpa droghandeln med militära medel. – Ingen förespråkar War…
Läs merKollektivt boende på äldre dar. La Maison des Babayagas i Paris är ett alternativ för franska feminister som vill vara aktiva och själva styra över sina liv på ålderns höst. Text & bild: Victoria Machmudov | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016 Thérèse Clerc, grundaren och initiativtagaren till La Maison des Babayagas kan inte ta emot oss när vi kommer på besök. Hon åker in och ut från sjukhuset och talar odramatiskt i telefon om att döden närmar sig.…
Läs mer1990 gjorde jag, med filmaren Johan Hellsten, dokumentären ”Fångarna i välfärdssamhället”. En av de medverkande i filmen, Jens, som då satt på riksanstalten Kumla, hör genom en assistent av sig. Han sitter fortfarande i fängelse och vill ha ett möte ”Kan vi kika på filmen?” Jag letar rätt på den, nedpackad i 25 år. Jag hade ett fribrev från en person högt upp i hierarkin som släppte in mig på Kumla, Hall och kvinnofängelserna Hinseberg och Färingsö. Samma fribrev fick…
Läs merIdag den 8 mars visades MonaLisa Story på Tempo Dokumentärfestival i Stockholm. När MonaLisa velat ha hjälp från samhället har stödet inte alltid funnits. Hon efterlyser mer av medmänsklighet och mindre av fördömanden. Text: Linda Weichselbraun | Bild: Jessica Nettelbladt | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2016 – När jag tog heroin första gången visste jag vad jag gav mig in på. Ändå tog jag det, bara för att orka leva en dag till. Jag minns att jag…
Läs merRecension & Opinion
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
Sagt om SocialPolitik:
"I dag lyckas få tidskrifter ge röst åt människor i ”samhällets undantag”, och samtidigt sätta in dem i sitt politiska sammanhang, så skarpt och med en sådan respekt som Socialpolitik."
Tidningen Arbetaren, dec 2021
"En initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå"
Nominerad på Faktumgalan 2015 till Årets trottoarpratare
"Oberoende och självständig - unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera …"
Föreningen Sveriges socialchefer
“Tidskriften Socialpolitik blir man aldrig besviken på.”
– Arbetaren
"Bra läsning, alltihop."
Göteborgs Posten