Svenskodlad Färs original

Vad är Svenskodlad Färs?

Baserad på flera års utveckling, testande och hårt arbete har vi skapat den första färsen med rötterna i Sverige. Någonsin. Svenskodlad färs är ett rent och smakrikt hantverk och fri från både kött och soja. Den är vegansk och du kan använda den precis som vanlig köttfärs i dina bästa recept. Den innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar. Det enda vi tillsatt är en gnutta salt, all annan smaksättning står du för. Svenskodlad färs är gjord med en så enkel metod att alla med köttkvarn skulle kunna göra sin egen hemma.

Se alla våra produkter här >>

Sötlupin

är en proteinrik baljväxt som näringsmässigt liknar sojabönan, men som går att odla i Sverige. Inte att förväxla med den giftiga trädgårdslupinen som växer i landets vägkanter.

Gråärt

är en nordisk ikon som liknar den mångsidiga kikärten. Gråärten ger den svenskodlade färsen en god, fyllig och nötig smak. En historiskt viktig baljväxt som börjar bli allt trendigare att använda i matlagning.

Åkerböna

ger den svenskodlade färsen struktur i form av fiber, protein och massvis med umami. Trots sin goda smak har den tidigare mest använts som djurfoder. Ät den direkt istället!

 

Raps

bidrar med vitaminer och nyttiga fetter. Resterna från tillverkningen av kallpressad rapsolja, rapspasta, binder ihop de magra baljväxterna och ger färsen en fyllig konsistens och nötig smak.

Så gör vi svenskodlad färs

Torkad sötlupin, gråärt och åkerböna läggs i blöt några timmar.
Efter förvällningen kokar vi baljväxterna till en mjuk konsistens.
Dels för malningens skull, men framför allt för att kroppen ska kunna ta upp baljväxternas näring. Sen blandar vi dem med rapspasta och en gnutta salt för att få rätt konsistens och smak. Slutligen maler vi allt till fin svenskodlad färs.

 

Q&A

Vad skiljer er färs från annan typisk vegofärs där ute?
Nej, Svenskodlad Färs innehåller ingen soja eftersom soja knappt går att odla i Sverige. Istället använder vi sötlupin odlad i södra Sverige. Sötlupin är en svensk kulturgröda som har ärtstora bönor och hög proteinhalt. Den ska inte förväxlas med den giftiga trädgårdslupinen som växer i vägkanter runt om i landet.
Innehåller den svenskodlade färsen soja?
Nej, Svenskodlad Färs innehåller ingen soja eftersom soja knappt går att odla i Sverige. Istället använder vi sötlupin odlad i södra Sverige. Sötlupin är en svensk kulturgröda som har ärtstora bönor och hög proteinhalt. Den ska inte förväxlas med den giftiga trädgårdslupinen som växer i vägkanter runt om i landet.
Finns det miljöfördelar med att odla baljväxter i Sverige?
Både åkerböna, gråärt och sötlupin binder kväve direkt ur luften. Det innebär att det krävs mindre gödsel när man odlar dem. Det är bra för klimatet eftersom kvävegödslad åkermark frigör växthusgasen lustgas, samtidigt som produktionen av mineralgödsel kräver mycket energi. Mindre kvävegödsel är också bra för haven, eftersom överskott av näringsämnen som kväve och fosfor från åkrarna rinner ut i vattendragen och hamnar i haven där de bidrar till övergödning, algblomning, syrebrist och bottendöd.
Bidrar svenskodlad baljväxtfärs till ökad biologisk mångfald?
Svensk baljväxtodling har betydligt lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med motsvarande importerade. Att använda baljväxter i växtföljden ökar skördarna på efterföljande grödor och minskar behovet av både bränsle och bekämpningsmedel. Svaret är därför ett entydigt JA!
Hur hög proteinhalt har den den svenskodlade färsen?
Proteinhalten i Svenskodlad Färs är 12,4g per 100g
Vad har Svenskodlad Färs för näringsinnehåll?
Näringsinnehåll per 100 g är:
Energi kj/kcal: 942/225
Fett: 10,4 g
— varav mättat fett: 0,8 g
Kolhydrat: 18,5 g
— varav sockerarter: 2,6 g
Fiber: 4 g
Protein: 12,4 g
Salt: 0,5 g
Är den svenskodlade färsen vegansk?
Ja, svenskodlad färs är helt vegansk och gjord enbart på svenskodlade baljväxter, raps och lite salt.
Är den svenskodlade färsen rå?
Nej, efter att baljväxterna legat i blöt kokar vi dem innan vi maler dem. Det gör vi för att råa baljväxter har ett naturligt skydd i form av lektiner och antinutrienter. Genom att blötlägga och koka dem slår vi ut lektinerna och antinutrienterna så att din kropp i sin tur kan ta upp baljväxternas näring.
Hur länge håller Svenskodlad Färs i kylen?
Obruten förpackning: tills sista förbrukningsdag som finns på undersidan. Öppnad förpackning: max 24 timmar.
Fler frågor
Går Svenskodlad Färs att frysa in
Ja! Svenskodlad färs går utmärkt att frysa. Tina den i kyl över natten om du ska använda den nästa dag.
Behöver Svenskodlad Färs stekas
För att få rätt smak och konsistens är det bästa sättet att steka svenskodlad färs i en stekpanna med 2 matskedar olja på medelhög värme i minst 7 minuter. Det går också utmärkt att rosta den i ugnen på 160 grader över-/undervärme i 10 min.
Finns det några bra hacks eller tips för spaghetti med köttfärssås?
Eftersom baljväxter naturligt drar åt sig mycket vatten är det bra om du bryner den först när du exempelvis gör en köttfärssås. Under stekningen bryns färsen och efteråt drar den åt sig mindre vätska. Då färsen är gjord på hela grödor tål den att puttra länge på spisen.
Finns det några bra hacks eller tips för tacos?
Börja med att bryna färsen, tillsätt tacokryddan och lite vatten i taget till du har den konsistensen du gillar. Blir ofta allra bäst med lite mer vatten än vad som står på tacomixpaketet (ca 3dl vs 1dl).
Är Svenskodlad Färs formbar?
Tillsätter du ett ägg kan du forma den precis som du vill. Burgare, bullar, järpar och så vidare. En vegansk version kan du göra med kikärtsspad (aqua faba) och psylliumfrön. För att göra en vegetarisk färs formbar behövs idag någon form av bindningsmedel, t.ex. metylcellulosa. Det skulle bryta mot vår princip med att erbjuda en helt naturlig produkt. Vi kommer inte lansera en formbar färs innan vi hittar ett sätt att göra det utan att tillsätta metylcellulosa eller andra tillsatser du aldrig skulle drömma om att ha i skafferiet där hemma.
Vad menas med "använd som vanlig köttfärs?”
Använd som vanlig köttfärs betyder att du kan ersätta köttfärsen i dina favoriträtter mot svenskodlad färs. Gör som du brukar!
Är Svenskodlad Färs KRAV-märkt?
Vi har i steg ett prioriterat att ta fram en svenskodlad produkt baserad på svenska baljväxter som gör att vi bidrar till en ökad biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet. Några av våra kontrakterade odlare har redan ekologisk produktion av bland annat sötlupin, men vi koncentrerar oss i uppstartsfasen på att erbjuda en närodlad produkt från svenska gårdar. Vi är inte på något sätt främmande för att ta fram en KRAV-märkt produkt på sikt, men vi tar ett steg i taget. Vi har märket ”Från Sverige” som betyder att produkten är odlad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Är Svenskodlad Färs ”Från Sverige”-märkt?
Ja, vårt ”Från Sverige”-märke betyder att produkten är odlad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Var i Sverige odlas och tillverkas Svenskodlad Färs?
Vi samarbetar med flera odlare i södra Sverige. Själva färsen tillverkas i Skåne.
Varför innehåller den raps?
Rapspastan som blir över efter kallpressningen av rapsolja tillför Svenskodlad Färs vitaminer och nyttiga fetter som binder ihop de fettsnåla baljväxterna. 
Kan jag äta den även om jag är allergisk mot soja?
Nej, det kan du inte utan vidare. Sötlupin och soja tillhör samma grupp av allergener och du kan därför reagera på sötlupin om du är allergisk mot soja. Vi rekommenderar att du tillfrågar din läkare innan.
Är Svenskodlad Färs glutenfri?
Produkten kan innehålla spår av gluten. Detta beror dels på att det kan förekomma samodling med vete hos några av odlarna. Det kan faktiskt vara så att om granngården odlar vete kan det komma över till den som odlar baljväxterna.
Hur mycket CO2 spar jag när jag byter ut nötfärs mot Svenskodlad Färs?
Svenskodlad Färs kyld har ett CO2e-fotavtryck på 0,77kg per kg produkt, att jämföra med 23kg för ett kg svensk kyld nötfärs 12%. Svenskodlad Färs har alltså 30 gånger mindre CO2e än svensk nötfärs.
Varför innehåller ett paket Svenskodlad Färs 400 gram och inte 500?
Precis som 500 gram nötfärs så motsvarar 400 gram Svenskodlad Färs 4 portioner. Animaliska färser innehåller naturligt en del vätska som förångas under stekningen. Faktum är att ett paket nötfärs på 500 gram väger ca 400 gram efter stekning.
Frågor från konsumenter
Varför sista förbrukningsdag och inte bäst före?
Det finns risk för mikrobiologisk förändring efter det datum vi satt på förpackningen.
Varför är inte produkten ekologisk?
Vi har i steg ett prioriterat att ta fram en svenskodlad produkt baserad på svenska baljväxter som gör att vi bidrar till en ökad biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet. Några av våra kontrakterade odlare har redan ekologisk produktion av bland annat sötlupin, men vi koncentrerar oss i uppstartsfasen på att erbjuda en närodlad produkt från svenska gårdar. Vi är inte på något sätt främmande för att ta fram en ekologisk produkt på sikt, men vi tar ett steg i taget. ”Från Sverige”-märkt. Från Sverige-märket betyder att produkten är odlad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Hur mycket kolhydrater innehåller produkten?
Produkten innehåller 18,5 kolhydrater (varav sockerarter 2,6 g) per 100 g. Svenskodlad färs har inget tillsatt socker, sockerarterna finns naturligt i råvarorna. Det är mycket hög grad av långsamma kolhydrater i färsen vilket leder till bra glykemiskt index och lång mättnadskänsla.
Innehåller produkten gluten?
Produkten kan innehålla spår av gluten. Detta beror dels på att det kan förekomma samodling med vete hos några av odlarna. Det kan faktiskt vara så att om granngården odlar vete kan det komma över till den som odlar baljväxterna.
Varför plastförpackning?
Förpackningar av plast gör att maten håller längre och hjälper därmed till att minska matsvinnet. Problemen med plast gäller främst den plast som inte hamnar i plastinsamligen och som inte kan återvinnas. För att bidra till omställningen mot ett cirkulärt kretslopp av plast, där plasten kan användas om och om igen, består våra plastförpackningar av återvinningsbar polypropen (PP). Vi har även ett samarbete med återvinnings-appen Bower som erbjuder en tjänst där man som konsument tjänar pengar på att återvinna våra förpackningar.
Hur mycket raps kontra baljväxter innehåller er färs?
Vår produkt innehåller mindre än 5% kallpressad rapsolja & rapspasta.
Var odlar ni rapsen och hur mycket erukasyra innehåller den?
All vår raps är odlad i Sverige och har ett mycket lågt innehåll av erukasyra. Högre halter av Erukasyra förekom i raps i under 60-70-talet, men detta har man kommit tillrätta med genom systematisk växtförädling och halterna är i dag försumbara. All raps som odlas i Sverige är i linje med både Livsmedelsverket och EU-förordningar. Jag bifogar en länk till Livsmedelsverket och även en länk till en intressant artikel i Vegomagasinet.
Varför använder ni inte metylcellulosa?
Därför att metylcellulosa är ett kemiskt konsistensmedel med syftet att härma konsistensen av kött. Det framställs syntetiskt av ren cellulosa från pappersmassa eller bomullsfiber. Vi har nolltolerans mot onaturliga tillsatser och kommer därför aldrig använda metylcellulosa i våra produkter.
Varför använder ni inte ärtprotein/sojaprotein eller andra extraherade proteiner?
Vi har valt att använda de svenska grödorna sötlupin, åkerböna, gråärt och raps i alla våra produkter. Istället för soja använder vi sötlupin. Det är en baljväxt som påminner om soja men som bättre klarar det svenska klimatet. Den brukar till och med kallas för Nordens soja. Sen använder vi åkerböna som ger härlig umami, samt kulturgrödan gråärt som ger färsen en god och nötig smak. För att få upp fetthalten tillsätter vi rapspasta – en restprodukt från produktionen av kallpressad rapsolja. Svinnsmart va? Eftersom vi blötlägger, kokar och mal hela bönor för att få fram vår färs blir den naturligt rik på kostfiber, samtidigt som vi slipper den krångliga och rätt knasiga extraheringsprocessen för att framställa exempelvis sojaprotein.
Varför blev produkten grötig under tillagning?
Då har du sannolikt stekt den antingen i för låg temperatur eller för kort. Då suger färsen upp för mycket vätska.
Varför blev produkten torr när jag stekte den?
Produkten är fettsnål och innehåller väldigt lite vätska så den kan upplevas torr i pannan - det är helt ok så länge den inte fastnar i pannan. Händer det senare kan du försöka använda lite mera olja under stekning. Vi rekommenderar ca 2 matskedar olja till ett paket färs.
Varför blev produkten torr när jag kokade den?
Addera lite mer vätska än du brukar t.ex. lite mer krossade tomater, buljong, vatten eller vin till du är nöjd med konsistensen. Blir det väldigt torrt har du sannolikt stekt produkten på för läg värme eller för kort tid.
Jag tycker det smakade beskt
Baljväxter har en naturlig bäska som man kan jobba bort när man tillagar genom att jobba med syra och sälta; salt, vinäger, sojasås, buljong, vitt vin. Använder man söta saker eller beska så förstärker man bäskan, undvik därför; socker, rött vin, spenat.
Nej, det kan du inte utan vidare. Sötlupin och soja tillhör samma grupp av allergener och du kan därför reagera på sötlupin om du är allergisk mot soja. Vi rekommenderar att du tillfrågar din läkare innan.
Recept och inspiration 
– Följ @farsodlarna på Instagram

Var kan jag köpa 
svenskodlad färs?

Se på kartan i vilka butiker nära dig Svenkodlad färs finns att köpa. Finns också att köpa på Mat.se och MatHem
Är det slut får du gärna påminna butikspersonalen om att ta hem mer.

Hitta närmaste butik

Nyheter

Detta är nyckeln bakom ny växtfärs
ATL 2022-01-12: Tätt samarbete med odlare nyckeln bakom ny växtfärs Läs mer här >>...
Läs mer
Färsodlarna: The climate-smart future of food is here
CarbonCloud 2021-10-20: The climate-smart future of food is here Läs mer här >>...
Läs mer
Oddgeir Hole on why brands need to focus on domestic demand for innovative products
Pressmeddelande 2021-06-14: On why brands need to focus on domestic demand for innovative products L...
Läs mer
För pressfrågor kontakta agnes.ros@farsodlarna.se

Det är vi som är Färsodlarna

Pressbild färsodlarna

Vi har odlat färs sedan 2020, men den svenskodlade färsens rötter går djupare än så.

Under våren 2017 samlade den icke-vinstdrivande hållbarhetsorganisationen Axfoundation matleverantörer, kockar, lantbrukare och forskare på Torsåker gård. Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara mat. Målet var att tillsammans få svar på frågan: Kan vi hitta ett alternativ till den köttprodukt som används allra mest i Sverige, köttfärsen? Resten av våren ägnades åt att utforska svenska proteingrödor i jakt på rätt näringsinnehåll och smak. Slutligen utsågs sötlupin, gråärt och åkerböna som värdiga färsväxter.

Men det var någonting som saknades. En fjärde ingrediens behövdes för att binda ihop de näringsrika – men magra baljväxterna. Efter diskussioner med Nyborgs Gård föll den sista pusselbiten på plats: rapspasta. Produktionsresterna efter kallpressningen av rapsolja och en gnutta salt blev vad som till slut fick binda samman svenskodlad färs.

För att finslipa receptet testades färsen i skolkök, på hotell och restauranger under hösten 2018. Den fick tummen upp och efterfrågan på färsen tiodubblades följande år.

Hösten 2020 lämnades hantverket och ansvaret över till oss: Färsodlarna Oddgeir, Agnes och Petra. Och nu, med baljväxter, raps och en gnutta salt vill vi förnya våra svenska färsklassiker – en favoriträtt i taget.

Färsodlarna

Oddgeir Hole
CEO
oddgeir.hole[at]farsodlarna.se

Petra Blomberg 
Commercial Director
petra.blomberg[at]farsodlarna.se

Agnes Ros
Content Manager
agnes.ros[at]farsodlarna.se

Kontakta oss
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram